03 mars, 2009

Några böcker

Jo, jag har ju läst en del böcker det senaste. I början när jag var sjukskriven var det en skön sysselsättning, jag gjorde något utan att behöva anstränga mig särskilt mycket. Men det fick inte vara för svåra eller tunga eller innehållsrika böcker, då orkade jag inte koncentrera mig. Men min mor försåg mig med ett gäng böcker av lättläst karaktär så att jag hade lite att göra.

Men ja, nu är det snart flyttdags så nu skänker jag bort böckerna om det skulle vara någon som vill ha dem. Hår får ni en presentation och ett litet tyckatillande så att ni ska bli riktigt sugna:

Sidney Sheldon:
När himlen faller ned
"Om USA hade haft en kungafamilj skulle det ha varit familjen Winthrop. Med sin karisma och sitt glamourösa liv har de fångat världen. Men också skaffat sig många fiender. På knappt ett år dör samtliga fem familjemedlemmar. Är det bara olyckliga tillfällen eller finns det ett ännu inte kartlagt samband mellan dessa dödsfall?"
Gud så spännande. Detta var den sämsta bok jag läst på länge, karaktärerna är simpla, de logiska luckorna är fler än sidorna i boken och handlingen plågsamt förutsägbar. Det bästa med hela boken är nog fotot på framsidan, som egentligen inte på något vis har något med innehållet att göra. Läs den!

Colleen McCullough
Damerna i Missalonghi
"I staden Byron i Australien är nästan alla släkt med alla, ättlingar till den store sir William Hurlingford. ... I huset Missalonghi bor Missy, sjuklig och nerhållen, med sin mor och moster. De lever under mycket knappa och glädjelösa förhållanden. ... En mystisk främling flyttar till staden, köper mark och tycks vilja slå sig ner..."
Låter det inte som en spännande intrig? Snäppet bättre än förra boken, men det säger å andra sidan inte särskilt mycket. Mest lite knäpp och fånig. Fantastisk bok. Läs den!

P.D. James
Ett opassande jobb för en kvinna
"Bernie Pryde har tagit livet av sig - det var det ingen tvekan om. Det gjorde Cordelia till ensam innehavare av deras gemensamma detektivbyrå. Dessutom fick hon ärva Bernies sista uppdrag: att återuppta en undersökning av den unge Mark Callenders död. Officiellt var det också självmord, men Marks far, berömd och lysande vetenskapsman, tvivlade..."
Vi klättrar ytterligare ett steg upp på bra-skalan, men det säger fortfarande inte särskilt mycket. Men här är karaktärerna åtminstone något lite uppbyggda och en aning spänning infinner sig ibland. Den är faktiskt ett helt ok tidsfördriv. Läs den!


Catherine Cookson
Tilly Trotter
"Tilly Trotter växter upp i gruvdistrikten kring Newcastle, ett helvete på jorden för män, kvinnor och barn. Hon är en gänglig pojkflicka som flänger omkring på ängarna kring morföräldrarnas hus - ändå står det klart att för alla att det är något särskilt med henne. Hon är överbegåvad och det är farligt i en omgivning som hennes. Onda rykten sprids kring Tilly..."
Om man vill ha något att bita i för en längre tid så är denna bok det perfekta valet, det är nämligen tre böcker i en. Och ja, man undar kanske lite lite hur det ska gå härnäst, blir det som det uppenbart verkar att bli? Oftast ja, men ibland överraskar faktiskt händelserna. Vissa karaktärer är till och med trovärdiga. Läs den!

Gunnar Mattson
Prinsessan
"Seija, sjuksköterskan, var bara 23 år men kände sig egendomligt trött och eländig. Han hade nära till läkare och fick snabbt sin dödsdom: hon led av svår cancer och hade bara några månader att leva. På trots gick hon ut och dansade och träffade journalisten Gunnar Mattson. Mot läkarnas varningar gifte de sig och fick barn. Var det hennes brinnande kärlek till man och nyfödd och hennes nya oemotståndliga livsvilja som åstadkom undert i hennes kropp?"
Nu börjar vi komma någon vart. Det är alltså författaren som skriver om hur han träffade sin fru och om hennes sjukdom och det. Levande beskrivningar av hennes ångest, klåda och plåga. Det märks att han varit med. Läs den. Faktiskt.

Blev ni inte sugna på en bok nu?

Inga kommentarer: