24 februari, 2008

Grundlurade


Ute och går med hundarna, i koppel, och kommer till parken. Kvinnan kommer gående från andra hållet. Bakom henne hennes hund, låt oss kalla den Pluttan. Kalo tycker att kvinnan verkar väldigt roligt, drar i kopplet för att komma fram. Hälsa inte är du snäll, tänker jag. "Å, nämen gulledej, dra inte i kopplet, pluttisnutt hoppas inte sådär, gullgullgull" säger kvinnan. Gillar inte kvinnan.

Vally får syn på Pluttan. Håller ett stadigt tag i kopplet, eftersom det ser ut som en sån där hund som jag helst av allt skulle vilja koppla lös Vally för och säga Buss på och bara se på slakten. Men jag håller mig i skinnet och Vally i kopplet. Pluttan går till synes lugnt och stillsamt fram mot Vally. Vally biter efter den och skäller till lite.

"Nejmen, varför högg hon efter min gullsnuttiga lilla hund?" undrar kvinnan. Frågar om hunden är gammal. "Jaa, elva år" säger kvinnan med ett tonfall som säger att om man är så gammal så skulle man ju inte göra en fluga förnär. Hon har uppenbarligen ingen som helst koll på att hundens rang oftast hör samman med åldern, alltså har en gammal hund högre rang än en ung. Och om de är lika gamla så får de "göra upp" om vem som ska bestämma.

Vally har haft några sådana "uppgörelser" med andra gamla tikar i backen, men då har ägarna förstått vad det handlat om och så är det inte mer med det. Oftast är det ju bara lite gläfs och skäll och sen är det bra. Nu var ju Vally och Pluttan lika gamla och då är det klart att det ska "göras upp".

Nåja, kvinnan tyckte dessutom att hennes lilla puttinuttiga snuttifnuttiga gulleflufsiga lilla hund inte hade gjort nåååågonting. Hennes kroppsspråk hade minsann inte visat något hotfullt mot Vally så det fanns ju ingen som helst anledning att ens morra lite på henne. Nä-hä då.

Eller så gör hon bara inte det så tydligt att du ser det, idiot, men tydligt nog för att Vally ska bli retad. Och så tror du att du har väääärldens gulligaste och snällaste hund, som egentligen går omkring och kastar ur sig spydigheter till höger och vänster utan att du kan se det.

I trappuppgången intill bor ännu en sån hund. Fick av en händelse höra att den heter Pyret. Mohoho, fördomen besannad, klart att den heter så. Jag behöver inte ens hitta på något namn till den, som jag ju gjort förut också.
Den har Vally också försökt göra upp med, och även den visade naturligtvis ingenting som vi människor kunde se, utan bedrog hela mänskligheten med sin listighet. Och kunde i lugn och ro säga en massa elaka saker till Vally. Klart att den skulle sättas på plats.

Inga kommentarer: