30 juni, 2010

Träffat kändisar


Idag har jag träffat kändisar minsann. Kanske inga som en vanlig Svensson vet vilka det är, men hela konfektionsSverige borde veta vilka Inger Öberg och Stig Thelin är. De var och hälsade på på det andra företaget som delar lokal med oss och vi fikade ihop. Minsann.

Och om ni inte visste vilka det var så kanske ni har hört talas om kronprinsessan Victoria? Och kanske kanske visste ni då att det var Per Engsheden som gjort hennes klänning? Ja, då kan ni tänka er att det var Stig Thelin som en gång utbildade Per Engsheden som alltså gjorde Victorias klänning. Minsann.

27 juni, 2010

Jobb och midsommar

Ojoj, nu har jag pendlat till Borås i en vecka. En kort vecka. Det är mördande. Nästan fyra timmar om dagen på transport, det är sanslöst. Tankar på en övernattningslägenhet/rum i Borås finns i mitt huvud. Men vi får väl låta det gå ett litet tag först, klart att jag är trött första veckan.

De är snälla mot mig i alla fall, som de var i Belgien, det känns bra att vara där. Förutom att det känns som att jag inte kan någonting än, det är så mycket kunder och licenser och avtal och kontrakt och så lite av det jag kan...

Midsommar har det varit och jag har bränt mig så att det kliar på bröstet och svider på ryggen. Smörj! Och när jag kom hem hade grannen haft en blöt fest som runnit ner på min balkong. Tack. Fräscht. Och snus också. Tack. Men nu blev balkongen slutligen vårstädad i alla fall. Alltid något.

16 juni, 2010

Kalosaknad och belgiska egenheter


Nu ska jag berätta för er om två saker.

Ett. Nattens dröm.
Inatt drömde jag att jag var i Hålt. Och Kalo var där och jag kastade en pinne till honom. Han sprang efter neråt gräsmattan. Men på gräsmattan var också två hästar och den ena ville också leka med pinnen som nu var en avgnagd majskolv. Åh, nu blir Kalo rädd tänkte jag när en så stor häst kom springande emot honom, han brukar ju vanligtvis bli rädd, bara det är en lite större hund som kommer.
Men han blev inte rädd, och hästen var så snäll och trampade aldrig ens lite på honom. Trots de stora hovarna och allt.
Jag saknade Kalo lite extra när jag vaknade och ritade en liten sakna-Kalo-bild i marginalen i mitt block med sidvis med anteckningar från senaste veckan.

Två. Belgien.
De är inte helt olika oss. Äter bröd och flingor och det där till frukost. Inga konstigheter med maten. Förutom picklade musslor och räkor. Fy hundan. Men chokladpuddingen! Vanligtvis brukar jag få lätta kväljningskänslor av chokladpudding, men den här smakade mörk choklad och var krämig och såg ut som marängsmet och åh...
De har också brödautomater, där man kan köpa bröd. Ungefär som en godisautomat. Karel berättade att de också hade såna väggar där man kunde köpa hamburgare och korv och sånt. Käckt. Det vore nåt för nattamatshungriga.
De gillar choklad, ja. Det är väl inget nytt, men de äter choklad på knasiga sätt. Strössel till exempel. Det har man på mackan. De tillhör också folket som inte har osthyvlar, däremot är det kanter på ostskivorna som måste skäras bort, så lite handpåläggning krävs ändå. (Smörgåspåläggning)
De envisas också med att använda azerty-tangentbord, så att man hänvisas tillbaka till stenåldern när man letade efter bokstäverna med pekfingrarna. Lyckligtvis fick jag en sten, förlåt, dator med qwerty-tangentbord. Dock utan åäö.
Man gillar pommes frites. Ätes gärna med majonnäs. Majonnäs kan man för övrigt ha på det mesta. Kanske även choklad. Den tillverkas i en fabrik som ligger jämte en sumpig kanal för vattennivåutjämningen inne i Gent.
De är tvåspråkiga, eller ja, de flesta jag råkat på pratar holländska, men alla kan också franska. Alla skyltar står på både franska och holländska. Och engelska och tyska. De har lika många sätt att uttala r på som man kan komma på. Rullande, skorrande, halsgurglande, isländskt. Och så uttalar de g som sj i sju. Så god morgon blir Sjutt Morrschen, login blir låschin osv.
Det är som en blandning mellan tyska och engelska och när de två språken möts blir det ett sje-ljud. Och alltihop uttalas med isländsk brytning. Det är ofta ganska lätt att hänga med på vad de pratar om, med lite tyska och engelska i bagaget. Men ibland förstår man inte ett skvatt. Det är kukrrr ischondrr krrr kuk. Mycket kuk.

13 juni, 2010

Hotelliv



Jaha, så sitter jag här på mitt hotellrum och surfar på allt jag kan komma på. Det har blivit kläder, hattar, bloggar, historia, humor... ja, lite av varje helt enkelt. Jag läste ut första medhavda boken, Pol Pots leende av Peter Fröberg Idling, och orkar inte riktigt börja med en ny. Men snart har jag surfat sönder ögonen så jag får börja på nästa. Det är Fröken Smillas känsla för snö av Peter Höeg, två Peter, intressant. (Den senare boken har jag hittat i soprummet, det är en liten skattkammare där jag har fyndat lite porslin, några böcker och en taklampa.)

Mitt hotellrum är stort och fräscht, jag har en dubbelsäng med vita satinlakan och fyra kuddar i. Badrummet är vitkaklat och mycket fräscht. Det är en halvstor frukostbuffé på morgonen och lunch och middag får jag ersatt från Lectra sedan, om inte jag äter på hotellet, då sätter jag det på rummet. När jag kom in i rummet stod TV:n på med en välkomnande text med mitt namn.

Det känns som att vara med i en film eller som ett liv som bara existerar för några få. Såna som alltid varit väldigt avlägsna. Nu är jag mitt i det. Jag har en sån där kabinväska på hjul och en laptopväska, eftersom jag är så oerhört viktig. Snart får jag väl inhandla lite kläder till min power-dressing-garderob. Kavajer och skjortor och snäva kjolar. Klackskor som är mer bekväma än fina. Scarfsar som matchar örhängena, som är lagom diskreta och lagom feminina. Inget blingbling iaf. Kanske en tunn guldkedja om halsen.

Eller inte.

Jag är nog hellre bara jag. Jag är hellre hemma. Jag är hellre med Linus och Kalo än med viktiga personer. Jag sitter hellre och dricker vin i en park än dricker automatkaffe på ett kontor. (Inte för att jag dricker kaffet, men ändå) Även om kontoret är i Bryssel eller Bordeux eller whereever.
Men snart är det nog inget särskilt med detta heller, det kommer bara var jobbet. Resorna ingår i jobbet, laptopen och väskan ingår i jobbet, hotellrummet ingår i jobbet. Men powerdressingen ingår inte. Så det så.

02 juni, 2010

Livliga drömmar, jorå...


Fragment utan ordning:

Jag red på en häst undan en typ som tvingade mig till slaveri på facebook (farmville?) Så till slut fick jag gå till receptionen och säga till att endast mamma och pappa och min pojkvän (som jag hade träffat i Thailand) skulle få kunna se mina statusuppdateringar. Allt för att inte den elaka typen skulle kunna tvinga mig att göra vad det nu var...

Och så smet jag undan in på Nk/Nordstan/annat varuhus och kom direkt in i en möbelaffär. Eller klädaffär med cawboysaker. Eller möbelaffär. Med stooora soffor, i cowboystil. Jag gick vidare in i affären och kom till biljardrummet, väldigt flådigt och i 1800-talsstil. Alldeles för dyrt i vilket fall. Gick vidare genom någon gång och kom ut i biosalongen. Den mindre varianten. Kom sedan ut i den stora salongen genom ett litet hål. Båda var ju alldeles för dyra för att köpa, men det var ju roligt att se. Röda sammetssäten och vip-bås och allt. I den stora salongen var det några från Veddige som letade efter något.

Jag och Kalo och pappa och Baloo sprang vidare och hittade våra hästar och red mot Sällstorp för vi skulle köpa gammelmorbrors hus. Det dumma var att det inte gick att låsa så gammelmorbror skulle komma efter oss.
Jag tog en dusch och smorde in mig med vit lera. När jag kom ut ur duschen var gammelmorbror arg, för det hade bara kommit in 40.000 på kontot. Huset skulle kosta 1 miljon. Så tills huset var betalt skulle den som hade bjudit högst få ha det. Det var en annan kompis. Han skulle nämligen köpa så mycket han kunde från vår släkt, för hans egen släkt hade inga sommarställen, sade pappa.

Så var det plötsligt så att vi befann oss på ett sjunkande skepp och alla skulle behöva ta sig över till det andra skeppet. Och där satt kompisen och erbjöd plats. Men i vattnet mellan skeppen fanns det en elak krokodil. Och någon hoppade i och slogs med krokodilen medan alla kunde gå i säkerhet på det osjunkande skeppet. Men när alla var i säkerhet och krokodilen var släppt och borta så saknades hästen/kalo/ett tuggben. Jag blev väldigt ledsen, men sen visade det sig att den/det gömt sig i ett fack bara.


Och inte nog med detta, det var lite dröm före med oklar handling. Den inbegrep ett kompispar på besök, någon slags spel, foton tror jag, och lite av varje. Kanske bajs, kanske sex, kanske allt eller inget.

01 juni, 2010

(går)Dagens rätt: Lax på rabarberbädd med pesto- och räkpasta


Igår hade jag min första lediga vardag. Najs. Sov till alldeles för sent, åt frukost länge, fixade lånekort på biblioteket och lånade en bok, fikade, fikade mer, skulle åka hem och hämta Vally. Och hoppsan så var klockan visst fyra och jag skulle ha mött Linus med pappa i stan. Min hjärna var alldeles inställd på sköldpaddan så jag tänkte att det var luuuugnt. Typiskt. Så missade jag en god middag och trevligt sällskap.

Jag fick roa mig med Vally och Kalo istället och laga min egen mat. Men det råkade vara en av de där happy moments när maten blev godare än någon kunnat gissa. Det kan också bero på att jag hade så himla mycket av den rätta kryddan... Jag tänkte att jag skulle dela med mig lite av mitt "recept" (hitte-på, som vanligt):

1person (drygt) (eller en ännu hungrigare person än vad jag var)

1 portionsbit lax
1 ganska stor stjälk rabarber
salt, peppar
gräslök, dill, persilja
citronolja (olivolja med citronsmak)

Skala, skiva och lägg rabarbern i en form. Lägg laxen ovanpå och täck med örterna och salta och peppra. (sådär lagom mycket) Ringla oljan över. (jag hyvlade parmesan över också, men det var ingen hit, hoppa det)

pennepasta
ca 1/2 dl riven parmesan (här däremot var den tipptopp)
1 klick pesto
1 slatt olivolja
salt, peppar
skal och saft av en lime
en näve skalade räkor (såna man skalar själv är godast, tycker jag)

Tja, inte så svårt. Koka pastan, blanda allt. Mums filibaba.
Och en grönsallad till detta utan dressing dock, det räckte med klafset på pastan...

Well, inga superdupergrejer egentligen, men så vansinnigt gott när man var lagom hungrig. OCh rabarber under lax var faktiskt jättegott!

Lycka till!

(Bilden visar en annan rätt som blev sådär väldans god. Pga mycket av den rätta kryddan och ett viss mått humor.)